dimarts, 8 de febrer del 2011

Les democràcies populars a l'Europa de l'est

El desenvolupament i el final victoriós de l'URSS a la Segona Guerra Mundial, va comportar l'extensió de règims comunistes mitjançant la creació de democràcies populars. En aquesta zona, l'URSS va propiciar i dirigir l'establiment de règims afins anomenats països satèl·lit de la Unió Soviètica, que eren dirigits amb un control ferri des de Moscou. La creació de les democràcies va començar el 1947 amb la pujada al poder dels partits comunistes.  



A Romania el Partit Comunista va col.laborar primer amb la dreta i després amb el partit socialista per treure els conservadors del poder.

A Hongria els comunistes van participar en governs de coalició amb el Partit Camperol des de 1945.


A Polònia els comunistes van acabar aconseguint el poder en coalició amb altres partits després del govern a l'exili a Londres.

A la RDA s'hi va establir un govern comunista amb capital a Pankow.

Revolta a Budapes (1956)
A Txecoslovàquia es va establir un règim comunista després d'una lluita amb la resta de partits l'any 1948.

El procés de desestalinització va tenir un gran impacte en les democràcies populars. Així,  a alguns països es van produir moviments i revoltes per intentar la democratització real dels seus règims com les d'Hongria (1956) i Txecoslovàquia (1968), que van ser reprimits. Durant els anys 70 es van produir moviments també a Alemanya i sobretot a Polònia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada